reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
8.6.2023, Milan Šurkala, aktualita
Analytická společnost Consumer Intelligence Research Partners (CIRP) vydala zprávu o tom, z jakých důvodů přechází uživatele Androidu na iOS. Jejich počet je na 5letém maximum a důvody docela překvapí.
martinX34 (53) | 16.6.20238:39
U mňa bol jednoduchý dôvod ­- iPhone mini. Nepotrebujem nosiť vo vrecku ­"veslo­", ak potrebujem väčšiu obrazovku, mám tablet aj notebook. Na iOS každú chvíľu nadávam, kvôli nemožnosti nakonfigurovať si ho podˇľa mojich potrieb. Na základnú funkcionalitu sa ale použiť dá.
Odpovědět0  1
ludek_jelinek (135) | 14.6.20239:54
Od té doby, co zařízli mobilní Windows je to na pikaču. :­-­( Lumie 950 šlapala krásně, výborný foťák, ­"dokovací­" stanice ­- no, MS to pohnojil. Apple jsem nechtěl, když jsem si vzpomněl na anabáze s iPod Nano, tak ne, prostě ta uzavřenost ­(alespoň tehdy, nevím jak teď­) byla strašně omezující ­(ale design cool, to ano­). Takže shitdroid. Mno, v době opuštění Lumie to bylo hrůzné, teď už lepší, a díky vývojářům lze mít prostředí se dlaždicemi, takže to jde. K dílenskému zpracování android telefonů ­- zatím jsem se tedy nesetkal, že by moje kousky nějak nelícovaly, skřípaly nebo něco jiného, možná jenom štěstí., ale na to bych si nestěžoval. :­-­) Co je ale horší, to jsou opravdu ty nadstavby některých výrobců, které leda tak zahnojí systém. :­-­/ Čistý shitdroid je ale ok.
Odpovědět0  0
FabledWarrior (197) | 9.6.20235:59
Celý život jsem používal vždy telefony s Adroidem. V počátcích to byla hrůza... staré Androidy prostě nefungovaly dobře... Postupem času jsem už ale začal být spokojený. Stroje jako Huawei P20 Pro, P30 Pro a pak třeba i Samsung S21­/22 byly dobré a dobře fungovaly. Jelikož mi přišlo, že u Androidu už nemám moc kam jít a co lepšího zkusit, tak jsem se rozhodl zkusit Apple. Pořídil jsem si iPhone 14 Pro MAX 256GB a... no jako ani nevím jak bych to popsal... Už ho mám půl roku a v některých věcech mi přijde jak fakt pro retardovaný. Práce s telefonem je v některých ohledech podstatně otravnější než s Androidem, v jiných je to zase lepší... Jako příklad uvedu třeba takovou banalitu, jako to, že na iOS prostě nefunguje ­"zpět­" swipnutím z obrou stran displaye. Když držím telefon v pravé ruce, tak bych chtěl ­"zpět­" udělat přetažením z pravého okraje displaye, ale to samozřejmě nejde a na levý nedosáhnu, takže si buď musím přehmátnou a nebo použít druhou ruku. Potom tahle funkce nefunguje v některých aplikacích vůbec a musím sáhnout až do levého horního rohu telefonu na šipku ­"zpět­" ... což se u telefonu velkého jako Pro MAX nedá pořádně jednou rukou udělat. A takových věcí je tam více... zase co se mi líbí, tak face ID funguje super, nějak více využívám automatické vytváření silných hesel jištěných přes Face ID a řekl bych, že lépe funguje i automatické zadávání přihlašovacích údajů do různých webů atd, protože u Androidu se mi občas stalo, že mi to tam chybělo jméno a vyplnilo se jen heslo.

Nicméně ve finále jsem si celkem jistý, že další iPhone si už nekoupím. Od té doby co ho mám, tak telefon využívám čím dál méně mi přijde, protože mě to nebaví.
Odpovědět9  1
PauloKP69 (58) | 9.6.20236:54
S tím závěrem musím souhlasit, přesně to jsem si říkal taky. Měl jsem svého času iPhone 12 Pro Max a ten telefon je prostě za mě strašně nudný, vydržel jsem to s ním rok a pak šel do světa. Od té doby jsem prostřídal několik androidích telefonů a každý z nich mě bavil mnohem víc než iPhone.
A pro Apple rýpaly, nic mi na těch androidech neodešlo, ani se nezasekaly nebo něco, že bych je musel střídat tak často, jen mě baví zkoušet novinky a po půl roce až po roce telefony pouštím do světa a pořizuju nové. Ale vím jistě, že další iPhone už mezi zkoušenýma nebude.
Odpovědět6  1
doriel (497) | 12.6.202312:47
Mě přesvědčil jednoduchý ­(ikdyž taky se v tom někdy zamotáte­) přechod na nový telefon, který přenese všechno. Začal jsem kdysi na SE a teď mám nejlevnější nový model ­(11ku­). Nejsem stoprocentně spokojený, třeba používat telefon jako flashku je super a na iPhone na to potřebujete spešl apku, ale jinak to funguje jak má a roky s tím nebyl problém.
Na starších jabkách byly tragické baterie, ale to už taky neplatí. Nevýhoda je cena a občas si člověk připadá jak na Suzuki Hayabusa s balančními kolečky ­(hodně omezení­), ale celkově ta jabka fungují jak mají a uzavřený ekosystém přináší své ovoce ­(absence malwaru atp.­).
Na obranu Androidu ­- na to, kolik druhý telefonů existuje, tak Android chválím a nedám na něj dopustit, beztak za to může povětšinou výrobce a jeho ­"mody­" androidu. Navíc třeba na mobilních čtečkách Zebra je ten android dokonalý a nekonečně modifikovatelný. Prostě záleží na výrobci.
Odpovědět1  0
Uni (211) | 13.6.20237:47
Jako­"flaska­" ­(výměnný disk­) dnes uf nefunguje žádný systém. Ani Android to už fakticky neumí.
Odpovědět1  1
15degren (145) | 9.6.20239:36
Jakož to uživatel androidu od roku 2007 do roku 2020 a následně uživatel iphone od roku 2020 do teď můžu taky nabídnou zajímaví pohled na věc.
Jsem ročník 1989, u androidu jsem si prošel více modely, prošel jsem ve své době i rootováním telefonů a pod. opravdu jsem měl android prolezlí skrz na skrz.
Nicméně časem čím víc jsem se specializoval na svou práci a přišla rodina a pod. si čím dál víc vážím svého ­"volného­" času.
Androidi telefon, jsem měnil po roce až dvou letech.
V první fázi výměna byla jasná, výkon HW rostl raketovým tempem a už po půl roce když člověk vzal nový model do ruky, systém byl svižnější.
Pak přišla fáze, kdy už HW byl výkonný dost, nicméně i tak po čase se telefon ­"zasekal­". aplikace zamrzali, systém byl pomalý, baterie se rychle vybíjela a víceméně byla po půl roce na odpis.
Velmi rychle u těch to mobilů docházelo ke stárnutí šasi­- poškrabaný display ­(nenávidím folie­) rozpadaní konstrukce ­- Ano toto se dalo řešit vyšší řadou modelů, ale to přestalo platit od roku cca. 2015­-16 kdy i vyšší řady neměli kvalitní zpracovaní, rozhodně ne jako apple.
Pak tam stále zůstává neodladěno SW. Androdí telefony se prostě časem brzdí, ztrácí dech, s každou další aplikací je to horší a horší. Výměna telefonů vždy znamenalo dost práce, ať už rootování nebo migrace a odladění, nikdy to nebylo zapni a funguj. Např. jen blbá navigace, občas se tam něco seklo a vysálo mi to baterii za hodinu a podobné veselé události, nehledě na zavirovaný google play.

V roce 2020 jsem dostal ve firmě Iphone 12 ­(v té době stál tuším kolem 13 tisíc se základní kapacitou­).
Do telefonu jsem odmigroval co jsem potřeboval, to jest kontakty, fotky, videa. Instaloval jsem potřebné aplikace, klasika jsem už spíš neustále pracující fotřík, než hračička. Takže Teams, Outlook, pak nějaký SW na fitness, hlavně waze, datovaka a pod, prostě klasický výbava.
Nikdy jsem nemusel řešit SW nástavby na práci fotoaparátem, nebo editací fotek ­(není třeba fotí to prostě dokonale­) bez dalšího nastavování mám fotky automaticky v cloudu ­(ano android to umí taky, ale nejednou mě vypekl s tím že to třeba měsíc nefungovalo nebo to bylo špatně nastavené­).
Telefon po třech letech má stav baterie 92% , nepociťuji ztrátu kapacity baterie, ani ztrátu výkonu. Apliakce nezamrzají. Před 3 roky jsme telefon nainstaloval a víceméně méně funguji s tím to tak do dnes. Je celkový stav je pořád jak nový, sklo až na pár vlásečnicových škrábanců, které nejde vidět, je naprosto super. Telefon se proletěl několikrát po silnici při vystupování auta, mám pouze nějaký tenký tvrzený obal asi z karbonu či čeho ­(žádnou gumovou hrůzu­).
V telefonu je vždy perfektně slyšet, nic nechrastí vždy slyším druhou stranu a ona mě ­(to se o androidu po roce používání rozhodně říct nedalo­)
Jeho zpracování je na špičkové úrovni a nejeví známky stárnutí ani po 3 letech.
zařízení funguje, aktualizace negativně necítím. Neztrácím čas nervováním tím co mi vybilo baterku. Nenervuji se s tím co vše mám instalované z obav že mi to zpomalí telefon.
To zařízení prostě poprvé spustím nastavím a už s tím netrávím čas.

Já chápu odpor applu jako firma se nechová zrovna ideálně, ale pokud opravdu chcete jen telefon, který funguje a šetří vám čas a nechcete drahé příslušenství, tak iphone je prostě zařízení z jiného vesmíru. Já ve svém věku a zaměstnání ­(IT­) si nemůžu dovolit každý měsíc hrát s android bazmektem aby fungoval tak jak si představuji.

Při porovnání ceny např. iphone 12 který se dá dnes sehnat nový za 12 tisíc a HW parametry naprosto dostačující na cokoli a nějakého solidního androidu např, od samsungu ­-S21­/22? 16 tisíc? První solidní xiaomi za 11 tisíc nebo vlajkové lodě za 20K? Podle mě je vlajková lod adekvátní k porovnání s i12... Za ty prachy já nevidím důvod kupovat si androidí telefon na maximálně 2 roky. Žádný telefon android co jsem měl mi ani rok neudržel stav nového zařízení. U Applu ten to stav mám i po 3 letech a osobně si myslím že ten telefon budu mít ještě další 2­-3 roky.

za mě jsou solidní adroid telefony dnes extrémně předražené a vůbec jejich cena neodpovídá tomu co za to dostanu. Ještě v roce 2016 byl iphone zásadně dražší vlajkové modely androidích telefonů ale to už dnes není ani trochu pravda.
Z dnešní pohledu je podle mě luxus pořídit si vlajkový android. V konečných číslech se dá říct že iphone je defacto pro lidi co nemají prachy ale potřebují solidní pracovní nástroj, který nějaký čas vydrží.
Odpovědět2  5
631275 (287) | 11.6.202321:20
No, jak bych to řekl. Samsungy jedu od prvního nexusu, pak Sková řada až do teď ­(tedy s jednou odbočkou k huaweii mate 10 pro­), kdy jsme si řekl, že mi prostě stačí A52s ­(což má Skový čipset­)
Nikdy nebyl problém se sekáním, nikdy nebyl problém s výkonem, nikdy nebyl problém s migrací, fotooaparáty byly velmi dobře hodnoceny, softwarová podpora taky velmi dobrá. A to se ty telefony utahaly, každý zvládl minimálně dva uživatele. Nikdy nebyl žádný problém.

No a pak jsou tu kolegové, co jeli redmi, xiaomi, asus a jiná levná zařízení, která sice měla papírové specifikace velmi vysoko, ale software pokulhával. A to je to co píšete. Nějakým podivným mozkovým myšlením si lidé vady spojují s operačním systémem, místo s výrobcem. A místo Skové řady samsungu koupí jablko.

Jenom technická, rukama mi prošly deítky nebo spíš stovky různých značek a modelů. Od totálních čín po andoidy běžící na x86 hardwaru v monitorech. A společný jmenovatel je to, že problémy jsou softwarové a jdou za výrobcem. Kde byl čistý systém tam byl klid. Takže android sám o sobě je v tom nevinně, jen si musíte koupit zařízení od někoho, kdo integraci zvládne a odladí ­(a taky si***** v dřívějších dobách koupit telefon s dostatkem paměti)
Odpovědět1  0
Milan Šurkala (4972) | 12.6.202310:57
No vidíte, a byl to právě Skový Samsung, který mě přiměl přejít na iPhone v době, kdy jsem si neuměl představit, že bych kdykoli měl cokoli od Applu. Bohužel to byla mini verze, a to rozhodně nemělo nést Skové jméno. Nicméně ani další ­(a mnohem lepší­) Androidy, se kterými jsem měl tu čest, mě moc nepřesvědčily.
Odpovědět1  0
631275 (287) | 16.6.20238:36
Jo, tak to chápu. Poslední vydaná mini byla s5. To byl tragický telefon. Velká nadstavba z S5, ale zato s ořezanou pamětí ­(a spoustou dalšího­). To se fakt nemělo jmenovat ­"s­" ale samsung chtěl prémiovou cenovku. Chápu, že jste pak hledal někde jinde.
Ale opět to potvrzuje, co jsme napsal. Na chybě byla integrace softwaru od výrobce, kdy na nedostačující hardware narval masivní nadstavbu, na kterou to prostě nemělo.

A pokud jste pak vybíral z malých telefonů, tak apple byla skoro jediná rozumná volba.
Odpovědět0  0
Uni (211) | 9.6.202310:05
Systémové Zpět na Androidu je chuj9v8na, s kterou si kloudně neumí poradit ano samotný Google.

Mmch, místo Zpět na iOS v levém horním rohu použij gesto na Home.
Odpovědět0  0
drak3go (39) | 10.6.202310:16
Tohle nějak nepobírám, že si s tím samotný Google neumí kloudně poradit?
Ať už v systému, Gmailu, IG, YT, Discordu, bance nebo kdekoliv jinde, systémové zpět, které je vždy stejné a na stejném místě­(!!!­), funguje přesně tak, jak by člověk očekával.
Tohle za mě zrovna mnohem líp vyřešený, jak na iOS, kde je tlačítko z5 někde v levém horním rohu a co aplikace, to jiný vzhled a pokud se nepletu, gesto ­"home­" tě o jednou úroveň z5 nedostane. ­(?­)
Jako jo, ještě je možnost swipnout, ale za ty roky používání androidu už je na umístění systémového tlačítka z5 člověk tak zvyklý na nějaký swipe prostě zapomene..
Odpovědět1  0
Uni (211) | 10.6.202318:25
Tak předně: iOS Zpět umí. Např. v prohlížeči z levé hrany ­(co okopírovali Samsung a následně od A10 rovnou i Google­). Je na vývojáři, zda mu toto do flow zapadá a implementuje. ­(Mmch z pravé hrany je Dopředu­).
Tebou opakovaně vzýváné Návrat do zdrojové aplikace prostě dělej na Home ­(Googlem také okopírované­). Je to po ruce vždy k dispozici.

Svou zvykovost do diskuse netahej, to je skutečně jen tvé téma 😄 Mmch moc si na tu pozici v Navbaru nezvykej, výrobci to umí přehazovat ­(může být nastavitelné­) 🤦‍♂️

No Zpět u Google. Ma tam hromadu anti patternů, dle toho, jak se kterému jeho týmu chce. UX Android 10+ nemá vůbec špatné, ale ještě je co ladit.
Odpovědět0  1
Choakinek (1607) | 9.6.20235:35
Proces Android ­-> iOS si u sebe nedokážu vůbec představit. V mém případě je hlavně problém ten, že Apple nabízí to, co potřebuji ­(co mi stačí­) pouze za mnohonásobek.
Odpovědět5  0
Bison (877) | 8.6.202319:07
Android je práčkový OS , nikdy sa to nezmenilo , v mojej práčke funguje bezchybne­- nemusím kupovať Apple práčku, to , že sa presadil medzi mobilnými zariadeniami, je v podstate vďaka nízkej cene android zariadení, do 100$ je to ideálne zariadenie. Apple nikdy nebude mať tel za stovku, ktorý sa dá používať 5 r. Minúť 1000ku za zariadenie z malým displejom sú vyhodené peniaze, ako tak to zachraňujú rozkladacie zariadenia, ale za nezmyselnú cenu. Ak by v budúcnosti klesli ceny HW , android by potom mohol konečne zaniknúť, je to SW ktorý je mizerne odladený a ovládanie má spravené ako pre retardovaných ľudí.
Odpovědět0  10
odb (541) | 8.6.202323:02
Mam pracovny macbook pro. Ak je iOS podobny macOS, tak to nebude ziaden zazrak a nic extra lepsie od Androidu.
Ak by bol iOS ovela lepsi, tak by z neho tie funkcie uz davno skopirovali. Opacne to uz uplne neplati. Apple ma vlastny ­"rozum­" a musi to mat niektore veci po svojom aj ked to zjavne nieje najlepsie riesenie.
Odpovědět1  1
Uni (211) | 9.6.202310:08
Myslíš jako Home button, správu přístupu k API, správu soukromí, evoluci widgetů, systém úložiště... Od iOS už okopírováno.
Dnešní Android je v podstatě iOS, někteří borci výrobci včetně podoby ikon...
Odpovědět0  1
doriel (497) | 12.6.202313:05
Tak záleží co hledáte.. Pokud chcete zasahovat do OS, modifikovat a mít všeobecně víc volnosti, programujete, nebo ovládáte roboty ve fabrice, nezvolíte Macbook. Pokud jste ale novinář, který hlavně píše a posílá emaily, může Vám mac vyhovovat víc. A kopírovat nelze všechno, třeba je to chráněno patenty.. Pár věcmi se určitě inspirovali další firmy ­- aplikace např. Zdraví, Poznámky, centrální obchody s hudbou, knihami, tady všude jabka tak trochu předběhly dobu, ikdyž třeba nemožnost stáhnout MP3 z internetu je frustrující..
Odpovědět0  0
Uni (211) | 13.6.20237:49
Kdo ti zabraňuje ve stahování např. mp3 na iPhone?
Odpovědět0  0
doriel (497) | 13.6.202310:52
No máte pravdu, zkusil jsem to a funguje! ale dám ruku do ohně za to že to dřív nešlo, tak hurá děkuji :)
Odpovědět0  0
Choakinek (1607) | 9.6.20235:42
"...ovládanie má spravené ako pre retardovaných ľudí...­"

Používat OS by nemělo být složité jako třeba studium architektury jaderného reaktoru.

Přitom je opravdu docela možné, že úplné základy Androidu by zvládl i retardovaný :­-­).

Já to tedy z Vaší strany vnímám jako pochvalu Androidu.
Odpovědět1  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.